La HOSPICE
credem în îngrijirea paliativă ca drept al omului

VALORI

GRIJA, CALITATEA VIETII, DEMNITATE, SPERANTA, COMPASIUNE

Schimbăm vieţile celor care trăiesc cu o boală incurabilă, prin grijă şi compasiune, oferite necondiţionat, cu scopul de a dărui demnitate şi speranţă.

VIZIUNE

Viziunea noastră este ca, în România, toți pacienții cu boli incurabile să beneficieze de servicii adecvate de îngrijire paliativă, la momentul potrivit, pentru a trăi cu demnitate fiecare clipă, alături de cei dragi

MISIUNE

Îngrijim cu profesionalism și dăruire copii și adulți care trăiesc cu o boală incurabilă, oferind servicii specializate pentru ei și familiile lor. Dezvoltăm îngrijirea paliativă la nivel naţional și internațional prin informare, educație, consultanță și îmbunătățirea legislației.

Istoric HOSPICE

Timp de 24 de ani, mai întâi la Brașov și apoi la București, Făgăraș și Zărnești, HOSPICE Casa Speranței a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere.

La începutul anilor 1990, HOSPICE a pornit la drum cu o mică echipă medicală mobilă, care acorda îngrijire la domiciliul pacienților cu boli incurabile din Brașov. Încet, depășind greutățile de tot felul, organizația s-a dezvoltat și, în 2002, la Brașov s-a deschis un centru cu servicii de îngrijire paliativă integrate,primul din ţară care a reunit toate tipurile de servicii de îngrijire paliativă în acelaşi loc. Centrul include secţii distincte de adulţi şi copii, cu unităţi pentru internare, centre de zi, săli pentru kinetoterapie, cabinet de consiliere psihologică şi unitate pentru îngrijiri în regim ambulatoriu. Tot aici funcţionează echipele dedicate acordării de îngrijire paliativă la domiciliul pacienţilor.

În 2006, serviciile HOSPICE s-au extins în București, unde echipe mobile au început să acorde îngrijire bolnavilor la domiciliu, precum și în spitalele partenere, iar în 2008 au fost înființate echipe mobile în Făgăraş şi Zărneşti.
Un moment important în existența organizației și a dezvoltării îngrijirii paliative a fost inaugurarea la București, în septembrie 2014, a unui Centru modern de îngrijire paliativă, o investiție de 5,7 milioane de euro.

În 2012, Familia Florescu a donat HOSPICE o proprietate în localitatea Adunații Copăceni, aflată la circa 20 de kilometri de București. Aici, organizația a început amenajarea unui centru socio-medical de care vor beneficia copiii care suferă de boli cu prognostic limitat de viaţă și familiile acestora. Centrul socio-medical HOSPICE de la Adunații Copăceni este gândit ca un spațiu în care aceştia să găsească sprijin și alinare, atunci când se confruntă, pe lângă problemele medicale cauzate de boală, cu probleme de natură socială şi materială.

Până în prezent, peste 20.000 de persoane afectate de boli incurabile, copii și adulți, au beneficiat de serviciile de îngrijre gratuită ale HOSPICE. Ei și familiile acestora au aflat că nu sunt singuri în lupta lor cu boala.

Ingrijire Paliativă

Ingrijirea paliativă este o formă de îngrijire care combină intervenţia şi tratamentul cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor şi a familiilor pentru ca aceştia să poată să lupte cu problemele asociate unei boli care ameninţă viaţa. Acest lucru se obţine prin prevenţia şi eliminarea suferinţei, prin identificarea timpurie, evaluarea corectă şi tratamentul durerii precum şi a altor problem de natură psihică, psiho-socială şi spiritual.

Îngrijirea paliativă specializată este îngrijirea asigurată de furnizori autorizați pentru desfășurarea îngrijirilor paliative specializate, prin echipe interdisciplinare formate din personal cu studii aprofundate în domeniul paliației, pentru care îngrijirile paliative reprezintă activitatea de bază; acestea asigură îngrijirea directă a pacienților și familiilor sau îngrijitorilor acestora

Printre tipurile de intervenţie de îngrijire paliativă oferite se numără: intervenţii medicale (evaluare holistică, stabilirea diagnosticului paliativ de etapă, managementul simptomelor, comunicarea, educarea și consilierea pacientului și familiei, susținerea pacientului și familiei în luarea deciziilor terapeutice și de îngrijire, organizarea ședințelor de consiliere cu pacientul și familia); îngrijiri de tip nursing; servicii de terapie; servicii de asistenţă psihologică; servicii sociale; servicii de suport spiritual; servicii de educaţie şi informare pentru auto-îngrijire.

Ingrijirea paliativă pentru copii

Durata de viață a copiilor afectați de boli incurabile diferă, de aceea îngrijirea paliativă pentru copii se poate extinde pe parcursul mai multor ani. Timpul de îngrijire variază foarte mult, de la zile la luni sau ani. Acest lucru, împreună cu dizabilitățile multiple ale majorității copiilor pacienți, duc la epuizarea familiei/ îngrijitorilor, o nevoie importantă în îngrijirea paliativă fiind cea de respiro acordat familiei;

Unitatea de îngrijire este familia, de aceea este necesar sprijinul pentru întreaga familie, inclusiv pentru frați/surori ai copilului bolnav. Totodată, asigurarea educației copiilor bolnavi este esențială, fiind un drept legal al acestora. Rolul echipei de îngrijire paliativă pentru copii include și medierea relației familiei cu școala și asigurarea respectării acestui drept al copiilor inclusiv prin furnizarea de programe educaţionale.ed.